Pár vánočních receptů =-)

7. prosince 2008 v 15:17 | Markí |  Vánoce
Pár vánočních receptů =-)



Perníčky (nejen) vánoční
recept

z knihy "Recepty na vánoční cukroví, "

Perníčky bez uležení
(jsou měkké a dobré ihned)


400g hladké mouky
120g moučkového cukru
160g medu
60g tuku
2 vejce
½ lžičky sody
2 lžičky koření


Perníčky k uležení
(min. 14 dní)

500g hladké mouky
200g práškového cukru
170g medu
80g rozpuštěného másla
2 vejce
5g jedlé sody
kakao k přibarvení


Postup:
* Těsto nechat přes nocodležet
* Vyválet
* Předehřát troubu na 150 stupňů
* Na plech vykrájet různé tvary
* Péci tak dlouho, než perníčky světle zhnědnou
* Ještě horké potřít vejcem rozšlehaným se lžičkou vody, aby se leskly.


Perníčky bez uležení - velké množství

1kg hladké mouky
300g cukru
500g medu
150g tuku
5 vajec
2 prášky do perníku
trochu koření a kakaa


Poleva na zdobení

1 bílek
140 - 160g prosátého moučk. cukru
pár kapek šťávy z citronu
Vše dobře ušlehat, až je poleva sněhobílá a pevná.




O osvědčený recept se podělila M.M.

Kokosky

Těsto: 250 g hladké mouky, 500 g kokosu, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 vejce
Na ozdobu: moučkový cukr

Sypké přísady vysypeme na vál, přidáme dvě vajíčka a na kousky nakrájený změklý tuk. Těsto rukama důkladně prohněteme a uložíme do chladničky. Z vychlazeného těsta strojkem tlačíme asi šest centimetrů dlouhé tyčky, které stáčíme do věnečků a klademe na moukou vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě asi 20 minut. Kokosky ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, který můžeme smíchat s jedním vanilinovým cukrem.



Biskupský chlebíček

Těsto: 4 vejce, 80 g krystalového cukru, 80 g polohrubé mouky, 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (sekané mandle, sekané oříšky, hrozinky, sušené hrušky, datle, fíky či kandované ovoce), máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na ozdobu: oříšková poleva z polotovaru nebo čokoládová poleva

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj přimícháme asi polovinu cukru. Postupně zašleháváme žloutky, vždy asi se třetinou mouky a třetinou zbylého cukru. Do takto připraveného těsta přidáme směs nadrobno nasekaného ovoce a oříšků a lehce promícháme. Těsto vlijeme do úzké vyšší formy, kterou předtím vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Upečený prochladlý chlebíček polijeme čokoládovou nebo oříškovou polevou.



Čokoládové kuličky

Těsto: 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g celých lískových oříšků, 250 g maizeny, 75 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 vanilinový cukr, špetka zázvoru, špetka skořice
Na ozdobu: moučkový cukr

Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Uložíme je do chladu. Z vychlazeného těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejná kolečka. Do kousku těsta vložíme jeden lískový oříšek a vytvarujeme kuličku. Pečeme na moukou vysypaném plechu asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí posypeme kuličky moučkovým cukrem.



Datlové kopečky

125 g másla, 200 g ovesných vloček, 250 g datlí, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Rozpuštěné máslo smícháme s ovesnými vločkami a necháme znovu ztuhnout. Datle vypeckujeme a nadrobno nakrájíme. Utřeme vajíčka s cukrem, vanilinovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme datle, vločky a pečlivě promícháme. Dvěma kávovými lžičkami tvoříme hrudky, které klademe na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.



Mandlové věnečky

Těsto: 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 125 g mletých mandlí, 1 vanilinový cukr, 1 vejce, 125 g maizeny, 2 kávové lžičky prášku do pečiva

Na ozdobu: čokoládová poleva
Všechny suroviny elektrickým šlehačem dobře promícháme s jednou třetinou hladké mouky. Pak přidáme i zbylou mouku, těsto propracujeme a necháme asi půl hodiny uležet v chladu. Hmotu naplníme do stříkačky. Na plech, který jsme vyložili papírem na pečení, stříkáme věnečky. Pečeme je ve vyhřáté troubě asi 10-12 minut. Vychladlé věnečky pak do poloviny máčíme v tmavé čokoládové polevě.

Vánoční houbičky a kuličky
cukroví

z knihy "Recepty na vánoční cukroví, "

· 140 g mandlí nebo vlašských či lískových ořechů umeleme
· 140 g moučkového cukru
· kakao,
· citrónová šťáva,
· vanilkový cukr

Cukr (můžeme roztavit), přidáme trochu citrónové šťávy, vanilku nebo vanilkový cukr , spojíme s ořechy a zpracujeme. Asi třetinu hmoty této hmoty oddělíme a do dvou třetin přidáme kakao. Ze světlé hmoty vypracujeme nožičky hříbečků a z hmoty tmavé na ně nasadíme hlavičky. Z tmavé kakaové hmoty můžeme také vyrábět kuličky, do nichž obrácenou vařečkou uděláme důlek, který můžeme plnit rozmíchaným žloutkem s vanilkovým cukrem, příp. trochou vaječného koňaku. Vše pak rozložíme na mísu a sušíme.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama