Buďte krásná s konopím!

9. března 2008 v 15:46 |  Moda a vše kolem ní

Buďte krásná s konopím!

Buďte krásná s konopím!

Kosmetické bylinky a jiné rostlinky Cesta ke krásné pleti může vést i přes nejrůznější bylinky, ale i jiné rostliny. Tedy přesněji řečeno přes kosmetiku, která se z nich vyrábí. V kurzu je dnes hlavně tzv. přírodní kosmetika - tedy taková, která je vyráběná na přírodní (např. bylinné) bázi bez přidávání umělých složek. Některé (možná i méně známé) »přírodní zdroje krásy« si představíme. Sója - Není jen oblíbeným jídlem vegetariánů. V kosmetice se využívá sójový olej, který se získává ze sójových bobů. Ty jsou bohaté na mastné oleje, cukry, bílkoviny, vitaminy a minerály (hlavně fosfor a vápník). Kakao - Semena kakaovníku obsahují kofein a teobromin, ale rovněž mastné oleje, barviva, škrob a cukr. Jeho pražená oloupaná semena se lisují na kakaový olej, který se hojně využívá jak v kosmetice, tak lékárenství. Len setý - Ze lnu se dá opět získávat cenný olej, ale také sliz. Lněný olej se využívá v kosmetice, v lékárenství pak třeba zase draselné mýdlo a líh s draselným mýdlem. Přípravky, které se díky lnu vyrábějí, se užívají proti ekzémům, lupence, lupům apod. Chaluha - Chaluha bublinatá (tzv. hnědá řasa) vám může pomoci bojovat s celulitidou. Obsahuje vlákninu a vyživovací látky a využívá se také při odtučňovacích kúrách. Konopí - I ono s dá využít »pozitivně«. Velké množství minerálních látek, vitaminů, mastných kyselin atd. - to vše obsahuje olej získaný z technického konopí. Zkuste se schválně podívat, jestli není zrovna součástí kosmetiky, kterou používáte. Možná budete překvapeni. Také může pomáhat s ekzémy a lupenkou. Oves - Oves setý obsahující bílkoviny, škroby, tuky, saponiny, minerály a také vitaminy A, D, E najdete jako součást řady kosmetických výrobků. Jeho účinky si můžete vyzkoušet ale i sami doma. Stačí si udělat odvar (z ovesné slámy či dostupnějších ovesných vloček) a přidat jej do koupele. Trpíte-li kožními záněty či ekzémy, pomůže vám je zklidnit. Rakytník - Olej z rakytníku (bohatý na vitamin A a C) se zase přidává do vyživujících krémů na ruce. Slunečnice - Ta se »každý den, otáčí jen za sluncem« a možná díky němu je slunečnicový olej, tak hojně využívaný v kosmetice, bohatý na kyselinu olejovou, linolovou, palmitovou, stearovou, myristovou, arachovou a vitamin E. Arašídy - Tyto oříšky nejsou jen chutné, ale můžete se v nich i »koupat«. Přesněji řečeno můžete si do vody přidat koupelové přísady, do nichž se přidává podzemnicový olej získaný lisováním semen podzemnice olejné (tedy arašídů čili burských oříšků). Ty obsahují hodně vitaminů, mastných olejů, fosfolipidů, lecitinu, kefalínu, bílkovin či organických kyselin. A jak se o svoji pleť staráte vy?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama